De Buurt      Van der Oudermeulenlaan, Kerkeboslaan, Verlengde Kerkeboslaan, Stoeplaan, Teijlingerhorstlaan, Bremhorstlaan, Bloemcamplaan, Groot Hoefijzerlaan, Klein Hoefijzerlaan, Beukenhorstlaan, Hogeweg, Van Calcarlaan, Zijdeweg, Wittenburgerweg.

Geschiedenis

Het dorp Wassenaar zag tussen 1910 en 1922 het inwonertal toenemen van 4.200 naar 7.000. In 1929 was dit gegroeid tot 12.000 inwoners. De landelijke gebieden rond Wassenaar, uitlopers van de duingronden, bossen, landbouwgronden, waren zeer in trek bij de wat beter gesitueerde kooplieden, politici en wetenschappers uit 'de grote stad'. De diverse oude buitenplaatsen zoals Duindigt, Groot Hoefijzer en Groot Haesebroek, die rond de dorpskern lagen en zich uitstrekten tot Leiden, Voorschoten, en Den Haag, werden geleidelijk aan tot ontwikkeling gebracht. Projectontwikkeling 'avant la lettre', zou men kunnen zeggen. Zo verschenen ook de eerste grote, kapitale nieuwe landhuizen in Wassenaar. Kasteel de Wittenburg in huidige vorm dateert van 1899.
Door verkoop en verkaveling van de landgoederen in de jaren rond 1910 aan exploitatiemaatschappijen als bijvoorbeeld Nationaal Grondbezit Mij., N.V. Groot Haesebroek, ontstonden geheel nieuwe villaparken De Paauw, De Drie Papegaaien, De Kieviet, Rijksdorp en ook het in Wassenaar Zuid gelegen 'Nieuw Wassenaar'. Vele van de huizen in Nieuw Wassenaar dateren uit de periode van ca. 1920 - 1935. In het begin was Nieuw Wassenaar een echte nieuwbouwbuurt. Buiten de nog volop aanwezige oude bomen, die niet voor de bouw hoefden te sneuvelen, was er veel nieuwe aanplant langs de nieuwe lanen. Maar het werd allemaal met smaak en stijl gedaan. Alle huizen, vrijstaand, twee-onder-één kap of geschakeld in een rij, werden onder architectuur gebouwd, onder toeziend oog van de Gemeentelijke "schoonheidcommissie". Dit toezicht was wel eens lastig, ook bij latere verbouwingen of nieuwbouw, maar heeft er ook toe geleid dat er enige balans in het geheel bleef en dat er veel afwisseling in architectuur is. Gelukkig maar, want over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.De Bloemcampschool

De openbare lagere school, de Bloemcampschool, ligt midden in Nieuw Wassenaar. Voor veel buurtkinderen begint de schooltijd hier. Ook buiten schooltijd is het schoolplein een plek waar veel buurtkinderen elkaar tegenkomen. Onder de categorie 'Links' staat de link naar de website van de school.

Kaart van de buurt